Parterna inom industrin har slutit nya grundläggande avtal om säkerhet, anpassning och arbetsmiljö. Detta är ett avtal som förväntas göra branschen mer konkurrenskraftig och därmed gynna Sveriges ekonomiska utveckling.
Nytt huvudavtal för framtidens industriarbetsmarknad
”Genom det nya avtalet skapas bättre förutsättningar för utveckling och omställning för industrin och svensk arbetsmarknad”, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin. Framför allt innehåller avtalet nya turordningsregler som stärker anställdas rätt att studera med ekonomiskt stöd.
”De nya turordningsreglerna ger en långsiktigt ökad konkurrenskraft för industrin och arbetstagarnas möjlighet till vidareutbildning ger helt nya möjligheter att öka kompetensen på den svenska arbetsmarknaden. Helheten i avtalet syftar således till att skapa en positiv utveckling av industrins konkurrenskraft och därmed jobben”
– säger Tomas Undin.
Den 8 juni antog riksdagen en lagändring som är en förutsättning för att parterna ska kunna sluta ett nytt större avtal. Svenskt Näringsliv, LO och PTK, skrev i går på ett nytt storavtal. Nya lag- och avtalsbestämmelser kommer att gälla från och med den 1 oktober 2022.
”Det här är också ett bra exempel på hur attraktiviteten i kollektivavtalen ökar. Parternas uppgörelse är ju bättre än lagstiftningen”
– säger Tomas Undin.
Teknikföretagen är den främsta företrädaren för svensk industri. Tillsammans står deras 4 200 medlemsföretag för en tredjedel av Sveriges export. Uppdraget är att ge företagen bästa möjliga konkurrenskraft.